Kan je gehard glas op maat snijden?

Gehard glas op maat snijden en vormgeven is de eerste stap in het fabricageproces, alleen is het glas dan nog niet getemperd. Temperen is de laatste. Als gevolg hiervan kan glas niet gesneden worden nadat het is getemperd. Gehard glas wordt vaak gebruikt in commerciële interieurs. Het grootste deel van het glas dat je in een museum, een winkel, een kantoor of een restaurant ziet, is getemperd, inclusief bijna elke winkelopstelling, toegangsdeur, plank, scheidingswand en tafelblad, om er maar een paar te noemen. Je kunt gehard glas echter niet afsnijden nadat het verhardingsproces is voltooid. De reden voor het gebruik van deze versterkingstechniek is omdat temperen de kans op breken van glas verkleint. Wat nog belangrijker is, is dat door een enkele kans dat het glas toch zou breken, dit proces ervoor zorgt dat de gebroken stukken relatief klein en rond zijn, waardoor het potentieel om iemand in de buurt te verwonden of andere letsels toe te brengen, wordt verminderd. Om die reden wordt gehard glas ook veiligheidsglas genoemd. Bepaalde instellingen vereisen bijna altijd veiligheidsglas, vooral op openbare plaatsen. Daarom is gehard glas erg populair en heeft het zeker voordelen. Een van de nadelen is dat gehard glas op maat niet kan gesneden worden. Omdat het veiligheidsglas is, breekt het in stukken als het na het temperen wordt gesneden.

Gehard glas op maat, kan je het te verkleinen?

Het gehard glas op maat dat je bestelde, past niet. Misschien stel je jezelf dan de vraag of je het glas kunt verkleinen? Het kan immers gebeuren dat je na je bestelling tot de conclusie bent gekomen dat het glas dat werd geleverd niet de juiste maat heeft. De vorm is misschien niet helemaal goed of de grootte is uiteindelijk te groot voor de bedoelde ruimte. Sommige problemen kunnen worden opgelost, maar gehard glas op maat snijden is er niet een van. Eens het glas is getemperd dan kan aan de grootte of vorm weinig veranderd worden. In de glasfabriek is de eerste stap van het fabricageproces het glas in de gewenste vorm snijden. De laatste stap is om het te temperen. Nadat het glas is getemperd, kan de grootte van een glazen vitrine, tafelblad of een ander product niet worden gewijzigd. De enige uitzondering kan zijn als een stuk gehard glas op maat maar een beetje te groot is – tot een 1/4 “. In een dergelijk geval kan er mogelijk tot een 1/8 ” per rand afgesneden worden. Niettemin is dit de reden waarom het van cruciaal belang is om de dimensies van tevoren goed te meten. Anders moet je waarschijnlijk opnieuw gehard glas bestellen, wat je project duurder zal maken.  Om er zeker van te zijn dat het gehard glas dat je hebt besteld de exacte vorm en maat heeft die je verwacht, moet je nauwkeurig meten. Om deze taak te volbrengen, is het beter om samen te werken met een gerenommeerde glasproducent als glaswebwinkel.nl. Het kiezen van een vertrouwde glasbouwer met specifieke kwaliteiten, waaronder jarenlange ervaring, kan de kans op een fout verkleinen.

Het productieproces van gehard glas

Gehard glas wordt gemaakt door een stuk standaardglas in een temperoven te verwarmen en af te koelen. Het glas, dat vooraf moet worden gesneden en gescherpt voordat het in de temperoven wordt gebracht, wordt verwarmd tot ongeveer 650° C en vervolgens snel afgekoeld. Dit proces staat ook bekend als uitdoving. Het afschrikproces laat het glas gehard zodat het nu 4 tot 5 keer sterker is en daarom beter bestand tegen breken. Gehard glas op maat snijden is niet meer mogelijk na het temperen. Bij glaswebwinkel.nl kun je online gehard glas op maat bestellen, alsook advies en antwoorden op je vragen bekomen.