Geschikt laminaat vinden?

Geschikt laminaat vinden?Laminaat is wereldwijd een van de meest gebruikte materialen als binnenvloer. Niet vreemd, want het materiaal kenmerkt zich door een aantal grote voordelen ten opzichte van andere ondergronden. Het is niet alleen onderhoudsarm, maar ook nog eens bijzonder slijtvast. Daardoor gaat een laminaten vloer lange tijd mee en heeft u er in de tussentijd weinig tot geen omkijken meer naar. Kijk direct op lab21.nl voor de beste laminaten vloeren.

Soorten laminaat

Sommige soorten zijn tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden zijn van echt hout. De motieven vertonen gelijkenis met een veel duurdere ondergrond, waardoor het net lijkt alsof u een bijzonder kostbare vloer in uw woning heeft liggen. Dit wordt bepaald door de zogeheten ‘deco’, oftewel de fotoprint. Dat bepaalt namelijk het aanzicht van uw vloer. In het assortiment van LAB21 beschikken ze over bijna 400 soorten laminaat. Dit maakt het vinden van het juiste soort niet altijd makkelijk, even op een rijtje waarin een laminaten vloer kan worden onderscheiden:

  • Trends
  • Soort plank
  • V-groef
  • Gebruiksklasse
  • Merk
  • Breedte
  • Kleur
  • Garantie
  • Woonsituatie

Al deze onderdelen kunnen uw keus voor laminaat veranderen. Daarom is het belangrijk om u eerst even te verdiepen in laminaten vloeren. Naast het reguliere aanbod laminaat hebben ze bij LAB21.nl ook een laminaat outlet. Wilt u advies hebben over welke laminaatvloer het beste bij uw woning past? Kom dan langs in een van de showrooms en krijg advies op maat van een van onze adviseurs.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloersoort die uit verschillende gelamineerde lagen bestaat, vandaar ook de naam. In de regel bestaat een stuk uit vier lagen: de toplaag (melamine), de hierboven reeds genoemde deco, het HDF (High Density Fibreboard) en de onderlaag. Voor u is met name de deco van belang, omdat dit de uitstraling en het aangezicht van de woonruimte bepaalt. Bij een topkwaliteit deco is het laminaat bijna niet meer te onderscheiden van een houten vloer. Niet alleen door de print, maar ook door een lichte bewerking (embossement). Hierdoor krijgt het oppervlak een voelbare structuur en worden de eigenschappen van echt hout nauwkeurig nagebootst. In de regel is de gelijkenis met hout bij een duurdere variant – logischerwijs – groter. Het is logisch dat u in eerste instantie naar de deco kijkt. Het is echter ook raadzaam om te kiezen voor een type vloer met een hoge kwaliteit HDF. Dat bepaalt namelijk de uiteindelijke kwaliteit van uw vloer en daarmee dus ook de levensduur. Hoe beter de HDF-laag, hoe kleiner de kans dat het materiaal krom zal trekken. En als dat eenmaal gebeurt, sluiten de afzonderlijke stukken niet meer goed op elkaar aan. Niet voor niets is HDF vaak verantwoordelijk voor 70% van de totale kostprijs van de laminaatvloer. Bij de economische range is de dikte van de vloer vaak 7 of 8 millimeter. Er bestaan echter ook vloeren met een dikte van 5 millimeter, maar u moet zich afvragen of dat een verstandige keuze is. De algemene stelregel luidt: hoe dikker de HDF-laag, hoe sterker de planken. Ook is de weerstand tegen schokken en stoten dan beter. Duurdere varianten komen misschien dichter in de buurt van de uitstraling van een houten vloer, maar dat wil niet zeggen dat goedkoper laminaat niet prachtig kan zijn. Binnen het assortiment van LAB21 vindt u onder meer A-kwaliteit laminaat tegen outletprijzen. De goedkoopste typen beginnen al bij 5,95 euro per vierkante meter. Deze stijlvolle Cosmo Eiken Naturel 6mm is daar een voorbeeld van.