Genderdysforie bij kinderen

Genderdysforie bij kinderenCheck-in coaching zorgt voor de beste begeleiding. Sommige kinderen voelen zich niet thuis in hun lichaam, of beter gezegd; hebben niet het gevoel dat hoe zij worden genoemd, jongen of meisje, aansluit bij wie zij wezenlijk zijn. Genderdysforie bij kinderen is iets wat om begeleiding vraagt omdat het vaak voor een gevoel van eenzaamheid zorgt. Kinderen hebben het idee dat er iets met hen mis is, en daar moet wat aan worden gedaan. Voor de ontwikkeling van kinderen met genderdysforie is het belangrijk dat zij erkend worden, in wat voor lichaam dan ook en dat het gevoel dat zij hebben, erkend wordt. Voor mensen die niet weten waar we het over hebben wanneer we spreken van genderdysforie, even een korte uitleg van deze term. Vroeger werd genderdysforie ook wel anders omschreven als geslachtsidenditeitsstoornis. Daar gaan we eigenlijk al meteen de mist in. Want als je goed kijkt naar deze formulering van de term genderdysforie, dan zien we er een oordeel in terug; we spreken van een stoornis. Dat is ook het gevoel dat kinderen met genderdysforie hebben, dat er iets niet in orde is met hen. Dat gevoel leidt tot problemen. In veel gevallen gaat genderdysforie gepaard met de wens om van geslacht te veranderen. Kinderen die met dit fenomeen te maken krijgen, hebben een diep gevoel van onbehagen bij hun geslacht en er kunnen tegenwoordig dan ook stappen worden genomen om uiteindelijk een geslachtsverandering te ondergaan. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor genderdysforie. Dat heeft als voordeel dat meer mensen begrip voor het fenomeen hebben. Ik noem het in dit verband fenomeen, omdat aandoening of stoornis, zo oordelen klinkt en ik wil graag de weg vrijmaken om naar genderdysforie te kijken zonder oordeel. Kinderen met genderdysforie ervaren de volgende sensaties:

  • Een gevoel van onbehagen met het aangeboren geslacht;
  • Vaak een angst om ‘uit de kast te komen’ en moeite het gevoel te omschrijven;
  • Weerstand van de maatschappij en het gevoel er nooit helemaal bij te horen.

Begeleiding voor kinderen met genderdysforie

Ben je als ouder op zoek naar begeleiding voor je kind omdat hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Dan kun je contact opnemen via www.check-in-coaching.nl. Hier kun je terecht voor begeleiding voor kinderen maar ook als ouder kun je hier terecht. Er zijn veel ouders die niet goed weten hoe ze met het probleem om moeten gaan en dat leidt tot spanningen in de verstandhouding en de relatie van het kind tot de ouder. Het is heel erg belangrijk dat kinderen zich thuis veilig voelen en veel van onze cliënten willen dan ook weten wat de beste manier is om het kind te benaderen met genderdysforie.

Verwerking

Kinderen die het gevoel hebben niet in hun eigen lichaam thuis te horen, hebben dat gevoel vaak al vanaf hele jonge leeftijd. Wanneer je ze er naar vraagt dan zullen ze antwoorden ‘zolang ik me kan herinneren voel ik me al niet thuis in het lichaam.’ Het is vaak zo dat kinderen echter pas later over hun gevoelens vertellen, vaak is er dan al vee verdriet, en verwarring aan vooraf gegaan. Op het moment dat het kind open kaart speelt, begint bij de ouders echter pas de verwarring en de weg naar acceptatie loopt daarmee dus niet gelijk op. Juist daarom is het ook zo belangrijk om goed te blijven communiceren en om begeleid te worden op de juiste manier. Hoe ga je met veranderende situatie om. Dat zijn zaken waar je allemaal bij geholpen kunt worden met de juiste coaching.